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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
24/01/2018 |
Data da última atualização: |
04/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MÜLLER, L. E.; SCHIEDECK, G. |
Afiliação: |
Lillian Espíndola Müller, UFPEL; GUSTAVO SCHIEDECK, CPACT. |
Título: |
Physical properties of botanical surfactants. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Science of the Total Environment, v. 610/611, p. 1133-1137, jan. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Some vegetal species have saponins in their composition with great potential to be used as natural surfactants in organic crops. This work aims to evaluate some surfactants physical properties of Quillaja brasiliensis and Agave angustifolia, based on different methods of preparation and concentration. The vegetal samples were prepared by drying and grinding, frozen and after chopped or use dfreshandchopped. The neutral barsoapwasusedasa positive control. The drying and grinding of samples were the preparation method that resulted in higher foam col-umnheightinbothspeciesbut Q. brasiliensis was superior to A. angustifolia in all comparisons and foam index was 2756and 1017respectively. Critical micelleconcentration of Q. brasiliensis was 0.39% with the superficial tension of 54.40 mN m?1while neutral bar soap was 0.15% with 34.96 mN m?1. Aspects such as genetic characteristics of the species, environmental conditions, and analytical methods make it difficult to compare the results with other studies, but Q. brasiliensis powder has potential to be explored as a natural surfactant in organic farming. Not only the surfactants physical properties of botanical saponins should be taken into account but also its effect on insects and diseases control when decided using them. |
Thesagro: |
Quillaja Brasiliensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172806/1/Gustavo-Schiedeck-Physical-properties-of-botanical-surfactants.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Registros recuperados : 29 | |
11. | | FRANÇOIS, T.; MÜLLER, L.; MEDEIROS, S. L. P.; MITTELMANN, A.; BANDEIRA, A. H.; MORAIS, K. P. Estudo das variáveis de crescimento em três tipos de colmos e dois genótipos de azevém. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009.Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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12. | | MULLER, L. T.; MALAFATTI, J. O. D.; SANTOS, E. R. dos; PARIS, E. C. Síntese e modificação da superfície de nanopartículas de SiO2:Eu. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 62. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | | OLANDA, G. B.; JOB, R. B.; CAVALHEIRO, V.; MULLER, L.; BEVILAQUA, G. A. P.; OLANDA, R. B. Efeito do extrato alcoólico da folha de erva de bugre no desempenho de sementes de feijão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SEMENTES, 17., 2011, Natal. [Resumos.]. Informativo ABRATES, Londrina, v. 21, n. 2, ago. 2011.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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14. | | MÜLLER, L. S.; SILVEIRA, G. D. da; PRÁ, V. D.; LAMEIRA, O.; VIANA, C.; CARVALHO, L. M. de. Investigation of phenolic antioxidants as chemical markers in extracts of Connarus perrottetii var. Angustifolius Radlk by capillary zone electrophoresis. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, v. 39, n. 1, p. 13-20, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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15. | | BANDEIRA, A. H.; MEDEIROS, S. L. P.; EMYGDIO, B. M.; COSTA, A. B.; MULLER, L. C. C.; LEAL, L. T.; NUNES, S. C. P. Biometria de genótipos de sorgo sacarino em diferentes épocas de semeadura na Depressão Central do RS. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | SILVEIRA, G. D. da; MOTTA, M. J.; MÜLLER, L. S.; LAMEIRA, O.; ATHAYDE, M. L.; PIANA, M.; ROSA, M. B. da; VIANA, C.; CARVALHO, L. M. de. Determination of phenolic antioxidants in Amazonian medicinal plants by HPLC with pulsed amperometric detection. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, v. 38, n. 13, p. 1259-1266, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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17. | | MARIANTE, A. da S.; FIGUEIREDO, G. R. de; ROSA, A. do N.; EUCLIDES FILHO, K.; MATTOS, S. de; SILVA, L. O. da; MULLER, L. Efeitos de grupos geneticos sobre caracteristicas de carcacas bovinas. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 19., 1982, Piracicaba. Anais. Campinas : SBZ, 1982. p.233-234. CNPGC.Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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18. | | BANDEIRA, A. H.; MÜLLER, L.; MEDEIROS, S. L. P.; LEAL, L. T.; SILVA, N. G. da; EMYGDIO, B. M.; BIONDO, J. C. Parâmetros fitotécnicos de sorgo sacarino BRS 506, cultivado em distintas épocas de semeaduras e espaçamento de entrelinhas. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 4.; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA, 4., 2012, AMRIGS: Porto Alegre. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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19. | | BANDEIRA, A. H.; MÜLLER, L.; MEDEIROS, S. L. P.; LEAL, L. T.; SILVA, N. G. da; EMYGDIO, B. M.; BIONDO, J. C. Parâmetros tecnológicos de sorgo sacarino BRS 506, cultivado em distintas épocas de semeaduras e espaçamento de entrelinhas. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 4.; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA, 4., 2012, AMRIGS: Porto Alegre. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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20. | | BANDEIRA, A. H.; MEDEIROS, S. L. P.; EMYGDIO, B. M.; COSTA, A. B. da; MULLER, L. C. C.; LANSANA, W. de A.; LEAL, L. T.; SANTI, N. R. Influência do espaçamento de entrelinhas nos caracteres agronômicos de sorgo sacarino na Depressão Central do RS. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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